Heilige geometrie

Heilige Geometrie, de kracht van vormen

Alles in de natuur is gebaseerd op een onderliggende geometrie. Oude beschavingen ontdekten al dat symmetrische vormen niet toevallig voorkwamen: zij zagen het als het mysterie van de schepping.

Over oeroude vormen en hun krachten.

Volgens Plato bestaat de gehele schepping uit 5 geometrische vormen en verbond ze met de elementen aarde, wate, vuur, lucht en ether en door de meetkundige verbanden tussen de figuren te analyseren, dacht de filosoof ook na over de verbanden tussen de elementen. 

Leuk om te weten, mijn logo is een uitgevouwen Octaëder. Want wanneer jij je hart opent, start er een wondermooi leven. 

Hexaëder ofwel de kubus (6 vlakken) /// Rust, stabiliteit en aarding // Aarde
Het vierkant staat voor aarden, maar de kubus doet er een schepje bovenop. Een kubus, ook wel hexaëder genoemd, geeft met zijn zes (hexa betekent zes) vierhoekige vlakken rust en stabiliteit. omdat hij zo lekker stevig kan liggen. Hi is daardoor ook verbonden met het eerste chakra en vertrouwens in jezelf. De kubus geeft begrenzing aan en wordt weleens gebruikt om de energie van drukken kinderen te beteugelen. Kinderen reageren makkelijk op energie van vormen. Door en kubus vast te houden, of een dobbelsteen in hun broekzak te stoppen, krijgen ze wat aardende energie. Volwassenen kunnen een kubus in hun auto leggen als ze onrustig zijn. Dat zou mee focus geven. Als je en kubus van aardende materialen gebruikt zoals jaspis of tijgeroog, dan werkt hij dubbel zo sterk. 

Icosaëder (20 vlakken) /// Beweging en verandering // Water
Dit comlexe figuur met twintig driehoeken, dertig ribben en twaalf hoeken staat voor water, stromen en gevoelsenergie. het is een ontvangende, opnemende en vrouwelijke vorm die verbonden is met het tweede chakra dat ook voor water gevoel en beweging staat. met haar twintig vlakken rolt de icosaëder het beste van alle Platonisce figuren. Dat symboliseert mteen de beweging en vloeibaarheid waar dit figuur voor staat, en daarmee ook de verandering. De icosaëder kan je helpen om meer in je gevoel te komen, om meer in jezelf terug te trekken en contact te maken met je oer-wijsheid. Wanneer je iets nieuws wilt scheppen, kan deze figuur je creativeit prikkelen.

Tetraëder, (4 vlakken) /// Passe, wil en gedrevenheid // Vuur
Piramide. Staat net als een driehoek voor vuur en passie, alleen werkt de driedimensionale figuur sterker. De tetraëder heeft vier driehoekige vlakken (tetra betekent vier) en is verbonden met het derde chakra, waar ook passie, gedrevenheid en wil zijn terug te vinden. De tetraëder staat voor “warmlopen voor iets”, je hart volgen en spontaniteit. Wanneer je dat nodig hebt, lun je bijvoorbeeld mediteren met de tetraëder, die een activerende kracht heeft. Als je ergens helemaal voor gaat, zit daar een mannelijk deel, een vrouwelijk deel en een kind in. Die drie delen worden weerspiegeld in de driehoekige vakken. In principe is de tetraëder ee mannelijke vorm, maar met de punt naar beneden wordt-ie vrouwelijk, want als je er dan van bovenaf naar kijkt en je de figuur als een holle vorm zou zien, kun je hem vullen en vormen die je kunt vullen zijn vrouwelijk.

Octaëder (8 vlakken) /// Balans vinden en je hart horen // Lucht
Eigenlijk is de octaëder een dubbele piramide: acht (octa) driehoekvlakken waarvan er vier naar boven wijzen en vier naar beneden. Hij is verbonden met het element lucht en daarmee met onze ademhaling. Hij rust op zijn punt, waar hij dus niet op kan staan en zo symboliseert hij het zoeken naar balans tussen uitersten. De octaëder helpt je om in het midden te blijven staan, om naar je hart te luisteren en niet met alle winden mee te waaien. Daarom hoort hij ook bij het vierde chakra, het hartchakra. Je kunt hem gebruiken als je de weg kwijt bent, hij hartzeer, verdriet en rouw. Bij voorkeur houd je de octaëder dan met twee handen vast voor je hart. Wanneer je opziet tegen een gesprek, kun je een octaëder in je zak stoppen, zo kun je beter luisteren naar je hart. 

Dodecaëder (12 vlakken) /// De kracht van je ware zelf // Ether
De naam van het mysterieuze figuur dodecaëder, met twaalf vijfhoeken, mocht tot circa 1200 niet uitgesproken worden. Als je dat wel deed, kon de doodstraf volgen. Alleen mystici mochten de wijsheid die bij dit figuur hoorde, gebruiken. Het volk werd dom gehouden. De dodecaëder wordt gezien als de gestolde versie van de schepping. Hij is verbonden met de hogere chakra’s: vijf, zes en zeven. Hij heeft te maken met bewustwording en ontwaken. Wanneer je ermee mediteert, zou hij je in verbinding brengen met het hart van de kosmos en de kracht van je ware zelf. Je kunt hem gebruiken wanneer je vragen hebt als: waarom ben ik hier? En: zit ik op mijn pad? Dat zijn dan vragen die gaan over wat goed is voor het geheel en niet zozeer over wat goed is voor jou alleen.